S


Dorp & Omgeving

Dorp


Het mooie, rustige maar toch levendige dorpje Saint Gengoux le National heeft een lange geschiedenis.     

Het centrum dateert uit de middeleeuwen en heeft een beschermd dorpsgezicht. Ook het huis Fleury - hoewel niet oud - maakt daar deel van uit. Op veel plaatsen in het centrum vindt men nog details in huizen en muren die dateren van vele eeuwen geleden.

In het historische hart vindt u het uit de middeleeuwen stammende, van oorsprong romaanse kerkje. In de 19de eeuw werd dit door de beroemde architect Violet-le-Duc ingrijpend gerestaureerd.
In het centrum bevindt zich ook een grote mooi gerestaureerde wasplaats.


Voorzieningen in het dorp
Hoewel het dorp slechts zo'n duizend inwoners telt zijn er vele winkels, enkele café's en restaurants met terrasjes en tal van andere voorzieningen. Het dorp vervult voor de omgeving een regiofunktie. Er zijn daarom bv. ook enkele scholen, een gemeentehuis (Mairie) met een openbare bibliotheek, een bank, een paar café's, postkantoor, artsen en een dierenarts, een toeristenbureau (Office du Tourisme) etc.

In het centrum zijn er twee bakkers, aan de andere kant van het dorp ligt een grote supermarkt waar ook goed brood wordt verkocht.

Elke eerste en derde dinsdag van de maand is er in de ochtend een dorpsmarkt met vele lokale produkten, vaak van heel goede kwaliteit. In de zomermaanden is deze dan gezellige markt er elke week.


Omgeving


Zuid-Bourgondie heeft veel aantrekkelijks te bieden, maar is met name befaamd om zijn royale keuken en zijn uitstekende wijnen. In de vaak eeuwenoude wijngaarden worden naast enkele andere soorten, vooral de druivenrassen Pinot Noir (rood) en Chardonnay (wit) geteeld.

Het prachtige landschap is groen en heuvelachtig, met schilderachtige oude dorpjes. De wijngaarden en de weide- en graanvelden met af en toe stukken bos, wisselen elkaar af. De wijnvelden zijn hier vaak nog omzoomd met oude okergele natuurstenen muurtjes, soms half vervallen. Ook de oude huizen zijn vaak gebouwd van deze mooie onregelmatige stenen uit groeves in de omgeving. En hoewel ze soms flink verscholen liggen komt u tijdens wandel- en fietstochten nog regelmatig de oude cadoles tegen, de vroegere schuilhutten voor de arbeiders in de soms uitgestrekte wijngaarden.

Overal zijn er aantrekkelijke wandel- en fietspaden, soms door redelijk platte gebieden, soms moet er wat geklommen worden. Maar de route via de Voie Verte - een voormalige spoorlijn die in orde is gemaakt voor fietsers en skaters - heeft nergens veel hoogteverschil.

In de weides ziet u vaak de mooie witte Charolais koeien, befaamd om het smakelijke dooraderde vlees.

Wie houdt van de prachtige romaanse culturele erfenissen kan hier zijn hart ophalen. De sporen van de rijke geschiedenis van Bourgondië, zoals eeuwenoude abdijen, bijzondere kastelen, romaanse kerkjes, oude wasplaatsen en versterkte boerenhoeves komt u hier op vele plaatsen en in vele vormen tegen. Soms vervallen, soms mooi gerestaureerd, maar altijd met een uistraling van rust en sereniteit.

Er zijn veel bijzondere oude steden in de omgeving die een bezoek waard zijn, zoals Beaune, Cluny, Chalon, Tournus. Ook de grote steden Dijon en Lyon hebben een toerist veel te bieden, en zijn heel goed in een dagtrip te bezoeken.

       
        De omgeving en het landschap hebben in elke periode van het jaar
                                 een geheel eigen karakter en charme

klik op een foto om te vergroten

straatje achter de kerk vestingtoren bij de Place Neuve straatje in het dorp detail in Saint Gengoux wijngaard bij Saint Gengoux landschap in de omgeving