Activiteiten


Wandelen en fietsen

Er zijn vele prachtige wandel- en fietsmogelijkheden, ook direkt vanuit het huis. De geliefde 'Voie verte' is een voor fietsers en skaters aangepaste voormalige spoorlijn die dwars door het mooie landschap van Chagny naar Cluny en verder loopt. Deze vele tientallen kilometers lange fietsroute loopt uiteraard langs de vaak schilderachtige dorpjes die vroeger werden aangedaan door de 'boemel'.  Soms zijn er vanuit deze dorpjes ook nog wat kortere fietsroutes uitgezet, de 'boucles'. Ook Saint Gengoux en Taizť liggen aan de Voie verte.  

Wijn

Wie Bourgondie zegt, zegt goede wijn en lekker eten.
Er zijn diverse mooie wijnroutes te volgen, waarbij u de soms wereldberoemde wijnen in de kelders en op de domaines kunt proeven en kopen. U kunt bv. de Route des grands crus de Bourgogne volgen. Deze loopt ten zuiden van Dijon (de CŰte d'Or), via Beaune (de CŰte de Beaune) verder naar het zuiden tot aan Saint Gengoux (de CŰte Chalonnaise).
www.bourgogne-wines.com

Keuken

Kritische lekkerbekken zitten goed in BourgondiŽ. Het gebied is wereldberoemd vanwege zijn gastronomie. Het is niet moeilijk om hier een plek te vinden waar je op topniveau kunt eten. Er zijn vele restaurants in alle prijsklassen.

Probeer eens een of meerdere van de vaak uitstekende eetgelegenheden die u tot in de kleinste dorpen kunt aantreffen. Zelfs de zeer goedkope maaltijden in de zg. truckersrestaurants, geserveerd tussen 12 en 1 uur, zijn meestal van een goede kwaliteit. De gerechten hier zijn vaak op oude tradities geschoeid. Kookt u liever zelf? Neem lokale produkten, ze zijn van uitstekende kwaliteit. Probeer het malse Charolais vlees, of bereid eens de zo befaamde Bresse kip.

Zwemmen

Boottochten

Zowel vanuit Chalon als Macon kunt u een boottocht ondernemen op de rivier de Saone. Als u dat wilt, zelfs met lekkere hapjes of een maaltijd. Het is een bijzondere ervaring om heerlijk ontspannen vanaf het water de schoonheid van het bourgondische landschap voorbij te zien glijden.

Vissen

In bijna alle riviertjes in de omgeving kan worden gevist. Goed viswater is ook het vismeer L'Etang des Leurres (bij Colombier-le-Brionnais). Er is wel een vergunning voor nodig, die op verschillende plaatsen - o.a. in St.Gengoux - is te verkrijgen.

Golf

In zuid-BourgondiŽ zijn 7 golfterreinen, waaronder vijf 18-hole banen. Die vindt u o.a. in Chalon, Beaune, Monceau-les-Mines, Macon. Alle benodigde info over de golfterreinen in BourgondiŽ vindt u op www.lbgolf.fr

Tennis

Vlak achter het centrum van het dorp liggen twee tennisbanen (zeer eenvoudige accomodatie). Ze zijn te huur via het Office du Tourisme.

Paardrijden en paardensport

Cluny is, met zijn al eeuwen befaamde stoeterij de "Haras National", een in heel Frankrijk gerenommeerd paardrij-centrum. Als u van paarden en paardensport houdt, zeker een bezoek waard. Zie ook  www.haras-nationaux.fr
Ook kunt u in de omgeving paardrijtochten maken en lessen nemen. Of bv. met het hele gezin een tocht met paard en wagen maken.

Markten

In het midden- en hoogseizoen zijn er vooral in de weekeinden vele gezellige antiekmarkten, brocantemarkten en rommelmarkten. Meestal vinden ze volledig plaats in de open lucht.

Op de reguliere markten, waarvan de kritische BourgondiŽr graag zijn voedsel betrekt, vindt de befaamde bourgondische gastronomie zijn basis. U vindt deze markten o.a. op zaterdagochtend in Cluny, en op zondagochtend in Chagny. Heel geliefd zijn de drukbezochte markten in Chalon - voornamelijk voedsel - op de vrijdagochtend en de zondagochtend. Ze vinden plaats op en bij het eeuwenoude pleintje voor de gerestaureerde kathedraal van Chalon, in een klein autovrij gebied. Op dit plein is het leuk ontbijten, lunchen, of alleen maar even een koffie of een wijntje drinken. En intussen vanaf een terrasje relaxed het drukke marktgebeuren overzien.

Op maandagochtend is er een grote boerenmarkt in Louhans.

Elke eerste zondag van de maand is er een 2de hands boekenmarkt in Cuisery (naast Tournus).

Ook door de week zijn er reguliere markten te vinden in dorpjes in de omgeving, zij het op kleinere schaal.
Raadpleeg hiervoor www.marches-de-saone-et-loire.com

Cultuur

Overal in het landschap verspreid komt u ze tegen, de talloze kastelen en burchten, overblijfselen van de rijke bourgondische geschiedenis. Aan de 'Route des Chateaux en Bourgogne du Sud' liggen maar liefst 17 kastelen waarvan velen open zijn voor het publiek. Een van de bekendste kastelen ligt naast het dorp Cormatin, even ten zuiden van Saint Gengoux le Nal.

In sommige uit de vroege middeleeuwen stammende romaanse kerkjes in de omgeving worden in het midden- en hoogseizoen regelmatig muziekuitvoeringen gegeven. Met name het prachtige kerkje in Chapaize is hierom bekend. Er is - zeker in de omringende grotere steden - veel te doen op het gebied van theater, muziek, film en ballet.


Te bezoeken

       

         In het huis, maar ook bij het Office du Tourisme in het dorp, 

                             ligt uitgebreid foldermateriaal klaar 

                      om u over alle mogelijkheden te informeren


 
      
  

klik op een foto om te vergroten

landschap langs wandelpad Cluny fietsen op de Voie verte een skater op de Voie verte La Chapelle-sous-BranÁion strandje van zwembad Lacs de Laives Bourgondische gastronomie druivenpluk in september vanaf een wandelpad gezien een van de kastelen in BourgondiŽ